Jari Halosen Kalevala – Uusi aika saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 15.11.2013

perjantai, elokuu 23, 2013


Jari Halonen
Jari Halonen Seppä Ilmarisen roolissa elokuvassa Kalevala – Uusi aika
 
 
Tinkimättömänä ohjaajana tunnetun Jari Halosen uusi elokuva Kalevala – Uusi aika saa vuosien työn jälkeen ensi-iltansa marraskuussa. Kansalliseepoksemme nykyaikaan tuovan suurelokuvan lisäksi Halonen on ajankohtainen tänä syksynä dvd-julkaisun saavien klassikkoelokuviensa myötä.
 

Kalevala – Uusi aika
Jari Halosen Kalevala – Uusi aika on ensimmäinen suuri elokuvafilmatisointi kansalliseepoksestamme sitten Haavikon Rauta-ajan. Marraskuun 15. päivä elokuvateattereissa ensi-iltansa saava elokuva on profetia uudesta ajasta. Se on kuva ihmisen elämäntehtävästä, muutoksesta, henkisestä heräämisestä ja evoluutiosta. Kahdessa ajassa liikkuvan elokuvan päärooleissa nähdään mm. Tommi Eronen, Konsta Mäkelä, Tanjalotta Räikkä, Pirjo Lonka, Ville Tiihonen, Olavi Uusivirta ja Pauli Poranen.
 
Tarina
Aikojen alussa Kalevalassa taottiin ihmiselle ihmekone – sampo, jonka sanotaan antavan rikkauksia. Tieto ihmekoneesta leviää ja Pohjolan valtias Louhi haluaa sen itselleen. Louhi kokoaa liittolaisensa ja lähtee ryöstöretkelle Kalevalaan. Alkaa taistelu sammosta.
 
Suuren kansainvälisen konsernin toimitusjohtaja Sampo Väinölä on alkanut kipuilla yhtiön maailmanvalloituksen kynnyksellä. Yhtiö on tuomassa markkinoille mieleen vaikuttavan virtuaalilaitteen. Paineiden ja mahdollisuuksien ristiriidassa alkaa tapahtumasarja, joka johdattaa Sampon tietoisuuteen menneisyyden voimista. Hän tajuaa olevansa mukana aikojen alussa alkaneessa Kalevalan ja Pohjolan välisessä taistelussa. Totuus Sammosta paljastuu tänään.
 
Linkit:

 • http://www.kalevalauusiaika.fi/
 • https://www.facebook.com/pages/Kalevala-Uusi-aika/290189284443874
 •  
   
  Halosen klassikkoelokuvat julkaistaan dvd:nä 2.10.2013
   
  Kauan odotetut Halosen klassikkoelokuvat Back to the USSR – Takaisin Ryssiin (1992), Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma (1995), Joulubileet (1996) ja Aleksis Kiven elämä (2002) tulevat vihdoin myyntiin dvd:nä 2.10.2013.
   
  Yhteiskunnallisesti kantaa ottava Jari Halonen on uudistanut ansiokkaasti suomalaista elokuvailmaisua jo vuonna 1992 ensi-iltansa saaneesta Back to the USSR – Takaisin Ryssiin -esikoiselokuvastaan saakka. Halosen voimakkaita tunteita ja ajatuksia herättäneet elokuvat ovat käsitelleet niin yhteiskunnan muutosta kuin yksilön kasvua. Vuonna 1995 julkaistu scifi -elokuva Lipton Cocton in the Shadows of Sodoma on profetia siitä, mihin maailma on menossa. Tositarinaan perustuva vuonna 1996 julkaistu Joulubileet on sydämellinen elokuva suomalaisesta alamaailmasta ja sen todellisuudesta. Vuoden 2002 Aleksis Kiven elämä on tarina suomalaisuuden merkittävimmästä henkilöstä sekä samalla historiallinen kuvaus 1800-luvun puolivälin Suomesta.
  Alla muutamia otteita Halosen elokuvien saamista arvioista:
  ”Suorastaan ilmestyksenomainen: ’miksei elokuvaa ole ennen tehty tällä tavalla?” – Matti Apunen (Aamulehti) elokuvasta Back To The USSR – Takaisin Ryssiin
   
  ”Yhdistelmä teatterinomaisuutta ja modernia action-elokuvaa” – Helena Ylänen (Helsingin Sanomat)
  elokuvasta Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma
  ”Joulubileissä on samaa omituista huumoria, liioiteltua näyttelijätyötä ja osoittelevia elokuvalainoja (tällä kertaa ranskalaisesta elokuvasta Delicatessen) kuin Halosen aikaisemmissa töissä. Mutta Halosen visuaalisessa ilmaisussa on uutta notkeutta ja hänen hillitön uhoamisensa on kypsynyt aidoksi anarkismiksi ja tunteelliseksi hulluudeksi. Halosen edellisistä elokuvista Joulubileet erottaa ratkaisevimmin sen sydämellisyys. Halonen välittää kuvaamistaan ihmisistä ja saa katsojankin välittämään. Juuri siksi myös elokuvan komiikka toimii – paikoin jopa erinomaisesti, kuten absurdissa saunajaksossa ja Oiva Lohtanderin ikimuistoisessa laulukohtauksessa.” -Tarmo Poussu (Ilta-Sanomat) elokuvasta Joulubileet
  Kansallisromantiikkaan on taas kerran puhallettu elävä henki” – H. Ylänen (HS/Nyt) elokuvasta Aleksis Kiven elämä
  Kalevala – Uusi aika -elokuvan lehdistökuvat: http://www.filmikamari.fi/pressit
   
  Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
  Maarit Kivistö
  040 766 9957 / maarit.kivisto(at)vlmedia.fi
   
  Tuotantoyhtiö:
  Seppä Callahanin Filmimaailma Oy
  Elli Halonen
  041 514 0702 / seppacallahaninfilmimaailma(at)live.fi
   
  Levitysyhtiö:
  VL Media Oy
  Tero Hiltunen
  045 131 6333/ tero.hiltunen(at)vlmedia.fi

 • http://www.vlmedia.fi/
 •  
   

  ”Ikiaikainen Kalevala tapahtuu nyt. Erillisyyden kuvitelma on tullut tiensä päähän. On tultava yhteen.”