Siirry sisältöön

Äiti ansaitsee vain parasta lahjaksi

Joka kevät se on edessä, nimittäin äitienpäivä ja äitienpäivälahjan suunnittelu. Pahin moka äitienpäivälahjan suhteen on jättää se antamatta. Tämä ei tietenkään ehkä lohduta äitiä, joka suuttuu saadessaan kahta numeroa liian ison mekon tai paistinpannun, ja onnetonta lahjan antajaa. Kannattaakin pitää kuitti tallessa, jotta epäonnistuneen ostoksen voi käydä vähin äänin vaihtamassa. Myös verkkokauppatuotteitta on yleensä vaihto- ja palautusoikeus. Ei pidä loukkaantua siitä, että äiti haluaa vaihtaa epämieluisan lahjan toiseen. Tarkoitushan on ilahduttaa äitiä, eikä kerätä kaappiin käyttämätöntä vaatevuorta tai kymmentä paistinpannua, joista oikeasti käytetään vain yhtä.

Miten keksiä niin ihana äitienpäivälahja, että se ilahduttaisi omaa äitiä tai puolisoa ihan oikeasti? Sopivan äitienpäivälahjan keksiminen vaatii joskus melkoista salapoliisityötä. Äidit ovat erilaisia, ja siksi se, mikä ilahduttaa työkaverin vaimoa, voikin aiheuttaa viikon kestävän mykkäkoulun oman puolison taholta. Joillekin äideille on tärkeää, ettei kotiin tule enää lisää krääsää. Heille pitääkin keksiä aineettomia lahjoja, elämyksiä ja palvelulahjakortteja. Toinen äiti taas rakastaa yli kaiken esimerkiksi sisustamista tai laajamittaista kenkäkokoelmaansa – heiltä voi varovasti urkkia, mistä tuotteesta he sillä hetkellä haaveilevat. On äitejä, jotka ihan oikeasti ilahtuvat lasten tai lastenlasten itse tekemistä piirustuksista, askarteluista ja runoista, eivätkä haluaisi mitään muuta. Sitten on äitejä, jotka arvostavat hyvällä maulla ostettuja ylellisyystuotteita, kuten koruja ja merkkilaukkuja – tällaisen äidin lahjoihin uppoaa rahaa.

Suosittuja äitienpäivälahjoja

Lahja äidille

Suosituimmat äitienpäivälahjat ovat vuodesta toiseen ruukkuruusu, kortti ja jokin kymmenen –parinkymmenen euron arvoinen yllätys, esimerkiksi kaulakoru, kuohuviini, yöpaita tai uusi kirja. Yllätys on yhä useammin jokin lahjakortti, jolla lahjan valitsija pääsee valitsemisen vaikeudesta. Lahjakortti voi toki olla hieman persoonaton valinta. Kannattaa miettiä, mistä lahjakortin ottaa ja minkä suuruisen summan sille lataa. Lahjakortti urheiluvälinekauppaan ei ehkä ole hyvä idea, jos äiti ei ole koskaan harrastanut liikuntaa eikä aio sitä aloittaakaan. Laihdutusvalmisteet, kuntoiluvälineet ja reseptikirjat ovat kaikki hieman riskialttiita lahjoja, joista voi aiheutua loukkaantumisia. Äidille ei kannata ostaa lahjakorttia kauppaan, missä hän ei välimatkan takia pääse käymään, tai mistä ei luultavasti löydy hänelle mitään ostettavaa. Kampaamo-, hieronta- ja muut lahjakortit ovat hyvä idea monille äideille, mutta kannattaa selvittää hoitolan hintataso. Jos hieronta maksaa 50 euroa, ei kannattane antaa 20 euron lahjakorttia, sillä silloin äidin olisi laitettava omia rahojaan likoon päästäkseen lunastamaan lahjansa. Lahjakorteissa on se huono puoli, että ne houkuttelevat joko ostamaan enemmän ja laittamaan omaa rahaa mukaan, että lahjasumma tulisi käytettyä kokonaan, tai sitten lahjakortille jää lunastamatonta saldoa, mistä lahjakortin myyjä hyötyy.

Lahjaideoita äideille, joilla on jo kaikkea

Rakkaudenlukko

Jos haluat antaa äidille jotain, mitä hänellä ei taatusti ole ennestään, miten olisi rakkaudenlukko henkilökohtaisella kaiverruksella (kasvava äitienpäivälahjatrendi!), kirjanmerkiksi sopiva pyykkipoika, missä on pieni lukuvalo tai avaimenperä, mikä paljastaa kadonneiden autonavainten sijainnin viheltämällä? Entä kylpypallosetti (joko valmiina ostettu tai itse tehty)? Paljon pyöräilevä äiti voi ilahtua fillariin kiinnitettävästä älypuhelintelineestä, ja paljon treenaava mutsi taas kylmäpyyhkeestä.

Erilaiset elämykset ovat sopivia lahjaideoita äideille, jotka eivät halua lisää tavaraa. Äiti voisi ilahtua suunnattomasti esimerkiksi koko perheen studiovalokuvauksesta, tai melontaretkestä tai huskysafarista. Erikoiskahvien maistelu ja valmistus on muotia. Tästä kiinnostuneella äidillä on varmasti jo kaikki pelit ja härpäkkeet, kuten espressokeitin ja kahvimylly, mutta auta äitiä viemään harrastus seuraavalle tasolle ja anna lahjakortti kahvinpaahtamoon, missä äiti tutustutetaan kahvin paahtamisen saloihin. Reissusta saa muistoksi muutaman erän itse paahdettua kahvia. Museokortti on ilmainen pääsylippu 280 museoon ympäri Suomea – jokaisen taiteesta, historiasta ja kulttuurista kiinnostuneen äidin unelmalahja vaikka joka vuosi, koska museoita on näin paljon ja niiden näyttelyt vaihtuvat. Entä panssarivaunoajotunti tai benji-hyppy?

Lahjan ei ole pakko maksaa senttiäkään ilahduttaakseen äitiä. Voit luvata suorittavasti äidille tiettyjä palveluksia, esimerkiksi auton pesun kerran kuussa tai suursiivouksen ennen juhannusta. Äiti voi siksi aikaa mennä vaikka kylpyyn tai shoppailemaan. Ehkä äiti kaipaa apua tietokoneen käytön kanssa – esimerkiksi moni mummo haluaisi pitää enemmän yhteyttä kaukana asuviin lapsenlapsiinsa, joten sosiaalisen median käyttöön opastaminen voisi olla lahja, mistä isoäidille olisi iloa pitkään?