Siirry sisältöön

Huawei P20 Lite suosikkipuhelin kahdella SIM-kortilla

Matkapuhelimet

Matkapuhelimet ovat jo yli vuosikymmenen olleet enemmän kuin pelkkiä puhelimia. Vakiintumassa oleva nykypäivän termi: ”älylaite” kuvaakin hyvin matkapuhelinten tekemää matkaa uuden vuosituhannen huvi- ja hyötykeskuksiksi. Vielä 80- ja 90-luvuilla matkapuhelimet olivat nimensä mukaisesti pikemminkin puhelinkeskuksia, joiden tarkoitus oli ainoastaan mahdollistaa kiireisten ”juppien” tavoitettavuus myös toimiston ulkopuolella.

Vuosien saatossa liikkuvien puhelinkeskusten koko on pienentynyt ja käyttötarkoitus laajentunut. Suuret matkapuhelininnovaatiot ovat tulleet ja menneet, toki osa palveluista on jäänyt käyttöön myös nykypuhelimiinkin. Yksi suomalaisittain maineikkaimmista palveluista on tekstiviestipalvelu, minkä kehittäjä Matti Makkonen esitteli idean kollegoilleen jo vuonna 1984. Ajatus sai tuulta alleen, ja palvelu päätettiin saada mukaan kehitteillä olevaan GSM-tekniikkaan. Ensimmäinen viesti lähetettiin kuitenkin vasta paljon myöhemmin, vuonna 1992. Vaikka tekstiviestien suosio on hiljalleen hiipumassa muiden pikaviestipalveluiden alta, lähetetään niitä edelleen huimaavia määriä päivittäin.

Nykyiset matkapuhelimet, tai pikemminkin juuri ”älylaitteet”, voivat toimia paitsi etäviestiminä, myös ihmisestä ulkoistettuna muistina, viihdekeskuksina, kätevinä kamerajärjestelminä, kaukosäätiminä ja -ohjaimina, varashälyttiminä, vakoilulaitteina, instrumentteina – you name it! Älylaitteiden prosessointiteho on kasvanut Mooren lain mukaisesti käsittämättömiin mittasuhteisiin, ja laitteen käyttötarkoitusta rajaa lähinnä käyttäjän kärsivällisyys ja kyky oppia uutta. Älylaite on enenevässä määrin pikemminkin taskussa kulkeva internet kuin puhelin.

Mikä älylaite minulle?

Matkapuhelimia ja älylaitteita on markkinoilla jokaiseen tarpeeseen. On pientä ja halpaa, on suurta ja halpaa. On pientä ja kallista, ja on suurta ja kallista. Internetillä tai ilman. On suurinäppäimistöisiä, lähinnä vanhuksille suunnattuja puhelimia. On ensimmäiseksi älypuhelimeksi tarkoitettuja prosessointiteholtaan riisuttuja malleja. On älylaitteita, jotka vastaavat toiminnoiltaan miltei kokonaista toimistoa – ja mitä tahansa tältä väliltä.

Suomessa älylaitteiden käyttöjärjestelmistä voi taas käytännössä valita kahden kilpailevan väliltä. Applen laitteisiin liitettyä iOS -käyttöjärjestelmää kehutaan käyttäjäystävälliseksi, mutta tarjolla oleva ohjelmisto ja laitteen asetukset ovat Applen tiukassa kontrollissa. Muokattavuudella ratsastava, Googlen kehittämä Android-käyttöjärjestelmä taas venyy haluttuun muotoon käyttäjän tarpeen (ja kykyjen) mukaan. Molemmilla on puolensa ja ehdottoman uskollinen käyttäjäkuntansa.

Apple taistelee yrityksenä omassa luokassaan tarjoten juuri kokonaisuutta. Ostamalla Applen puhelimen, saat myös Applen oman käyttöjärjestelmän – etuineen ja vikoineen. Valtaosa muista älylaitevalmistajista tarjoaa laitteensa hallinnointiin juuri Android-käyttöjärjestelmää. Tämän voi lukea Androidin eduksi. Vaikka olisit ikäsi käyttänyt ainoastaan Samsungin älylaitteita, osaat käyttää myös Sonyn, LG:n, Caterpillarin tai Huawein laitteita.

Huawei

Näistä viimeksi mainittu onkin erityinen tapaus! Kiinalainen laitevalmistaja Huawei ohitti Applen vuonna 2018 maailman toiseksi suurimpana älylaitteiden valmistajana. Ykkössijaa pitää edelleen Samsung, mutta Huawei kirii eroa ansaitusti. Huawei tarjoaa laitteita laajalla skaalalla edullisista älypuhelimista aina huipputason älytuotteisiin saakka, jopa nostaen rimaa jokaisen uuden julkistuksen myötä.

Vuoden 2018 mielenkiintoisin tuote älypuhelinmarkkinoilla on ehdottomasti Huawei P20 -tuoteperhe. Huawei tarjoaa monien muiden laitevalmistajien tavoin useita erilaisia versioita samasta tuoteperheestä: versioita ovat ”lite”, normaali, sekä ”pro”. Laitteiden suurimmat erot näkyvät paitsi hinnassa, myös esimerkiksi laitteen koossa, näytön ohjauslaitteissa käytetyssä teknologiassa, kameroiden määrässä ja laadussa.

Huawei P20 lite

Huawein P20 lite on älypuhelinten kevytversioiden ehdoton kuningas. Noin 300 euron hinnasta huolimatta P20 litestä ja kevytversiosta puhuminen samassa lauseessa tuntuukin oudolta. Tämän upean hirviön FullView-kosketusnäyttö kattaa miltei reunattomasti koko 5,8 tuuman käteen sopivan ruudun upealla 2280 x 1080 FullHD+ -tarkkuudella. Käyttöjärjestelmänä toimii Androidin 8.0-versio, eikä laitteen teho varmasti lopu kesken tähän tungetun kahdeksanydinprosessorin ansiosta.

SIM-kortteja laitteeseen mahtuu yhtä aikaa kaksikin kappaletta, joten valinta vaikkapa uudeksi edulliseksi työpuhelimeksi on helppo. Huawei P20 -perheen erityisetuna on EMUI-käyttöliittymän älykäs oppiminen. Laite tunnistaa käyttämäsi ohjelmistot ja oppii optimoimaan akun keston parhaaksi mahdolliseksi. Jos kuitenkin pakotat akun aivan loppuun asti, saat ladattua sen pikalatauksen ansiosta ennennäkemättömän nopeasti uudelleen. Pienikin lataushetki riittää pitkälle!

Suuriruutuisten älypuhelinten omistajalle näytön halkeilu ja rikkoutuminen on valitettavan tuttu juttu. Huawei P20 lite kuoret ja panssarilasit löydät edullisesti verkkokaupoista, kaupoista tai jälleenmyyjältäsi. Panssarilasien hinta lähtee muutamasta eurosta aina muutamaan kymmeneen euroon saakka. Joko houkuttaa? Huawei P20 lite on tämän vuoden ehdoton uutuus älypuhelinmarkkinoilla, ja sopii tehokäyttäjän lisäksi edullisen hintansa ansiosta vaikka ala-asteikäisen ensimmäiseksi älylaitteeksi. Muista panssarilasi!