Siirry sisältöön

Kuinka tehdä onnistunut muutto?

Muutto edessä ja stressi nousee? Mistä saadaan muuttoauto, laatikot ja kantoapu? Muutto vaatii hieman suunnittelua mennäkseen mahdollisimman joustavasti ja stressivapaasti.

Muutto sujuu varmasti helpommin, jos tietää myös lainsäädännöt liittyen vuokraukseen. Tästä linkistä löydät apua lakipykäliin: https://www.vuokraturva.fi/tietopankit/huoneenvuokralaki

Paku muuttoa varten

Isosta pienempään vai toisin päin

Asunnon koolla on merkitystä muuttoa suunnitellessa. Pienempään asuntoon muutettaessa, välttämättä kaikki entisen asunnon huonekalut ja muut tavarat eivät mahdukaan uuteen asuntoon. Tässä välissä täytyy miettiä varastoiko vanhat tavarat vuokravarastoon, myykö netissä tai lahjoittaisiko eteenpäin. Kirpputoreille voi myös mennä myymään kodin irtaimistoa ja tienata samalla muuttorahaa vaikkapa uusiin kalusteisiin.

Isompi asunto voi olla helppo muuttokohde, mutta saatat silti tarvita uusia huonekaluja jotka sopivat uuteen asuntoon. Tavaraa ei kuitenkaan tarvitse karsia yhtä suurella kädellä kuin pienenpään vaihdettaessa.

muuttolaatikot

Muuttofirman käyttö ja valinta

Vaihtoehtoja löytyy paljon joista valita, hinnat voivat vaihdella ja tarjousta kannattaa aina pyytää. Usein firmalta saa muuttolaatikot käyttöönsä, kantoavun ja auton. Tämä on hyvä ja helppo vaihtoehto, jos ei halua itse ottaa stressiä kuljetuksesta ja painavien sohvien kantamisesta. Helppouden ansiosta tämä on aivan mahtava valinta. Toki tämä on hintavampi vaihtoehto verrattuna siihen jos hoitaa itse kaiken.

Pakettiauton vuokraus ja omakantoapu

Pakun vuokraus hoituu helposti, useilla huoltoasemilla on vuokrauspalvelu, samoin pakuovelle on hyvä vaihtoehto, heillä on pisteitä eripuolilla pääkaupunkiseutua. Jos tavaraa ei ole paljon, on ihan turha ottaa käyttöön isoa rekkaa ja maksaa siitä, pakettiautoon mahtuu todella hyvin tavaraa myöskin, kunhan vaan on halukkaita olemaan kuskeina ja kantoapu on omasta takaa. Vuokraus on paikasta riippuen muutamasta kympistä sataseen, tietenkin käyttötuntien mukaan, ja bensat tietysti kustannetaan itse. Esimerkiksi Tampereella pakun vuokraaminen on eri hintaista kuin Oulussa.

Muuttoapua tarvitaan

Vinkkejä

Jos muutat asuntoon joka on jo tyhjillään, yritä sopia avainten luovutus sinulle pari viikkoa aikaisemmin, jotta pääset viemään mahdollisimman paljon tavaraa etukäteen, silloin varsinaiselle muuttopäivälle ei jää niin suurta hommaa tehtäväksi ja pääset laittamaan kotia kuntoon nopeammin.

Tee uusi sähkösopimus ajoissa, näin ei tule yllätyksiä että jääkaappi ja valot ei toimikkaan.

Tee osoitteenmuutos maistraatille, he ilmoittavat tiedot osoitteen muutoksesta postille ym.

Jos muutat vuokra-asunnosta tai asuntoon, muista tehdä muuttotarkastus isännöitsijän kanssa.

Irtisano vanha asunto ja sovi muuttopäivä.

Pakkaa järkevästi, asiat mitä et välttämättä tarvitse koko muuton aikana, voi huoletta pakata ensin ja jättää odottamaan muuttoa, tai jos olet saanut avaimet asuntoon, voit viedä ne jo uuteen kämppään ja ehkä jo purkaa muutaman laatikollisen kaappeihin.

Hoida uuden asunnon siivoaminen jo hyvissä ajoin jos saat avaimet uuteen asuntoon. Näin joudutat kotiutumista.

Jos kyseessä on asunnonvaihto jossa vaihdatte asunnot päittäin, sopikaa vaihto osapuolten kesken, mihin kellonaikaan muutto tapahtuu, niin että kummallakin on asunnot tyhjänä samoihin aikoihin.

Lemmikit kannattaa huomioida muutossa myös, eläimet kannattaa pitää poissa tieltä mahdollisimman hyvin välttääksemme vaaratilanteita.

Lemmikit kannattaa kuljettaa uuteen asuntoon joko ensimmäisenä tai viimeisenä ja pitää turvassa koko muuton ajan. Muutto on myös eläimille stressaavaa aikaa.

Vanha asunto täytyy jättää erinomaiseen kuntoon, joten loppusiivous täytyy tehdä, mieluiten hyvissä ajoin jotta muuttopäivänä ei tarvitse jäädä tunneiksi puunaamaan entistä asuntoa.

Jos muutat paikkakunnalta toiselle ja matka on pitkä, kannattaa turvautua muuttofirmaan, jotta koko kodin irtaimisto saadaan kerralla mukaan ja päivä menee mahdollisimman vaivattomasti.

Kullakin oma tyylinsä joka tapauksessa hoitaa ja järjestää muutto. Joku suosii helppoutta ja joku taas menee budjetti muutolla. Kuinka vaan sen haluaakin hoitaa, toivottavasti näillä vinkeillä helpotat muutosta johtuvaa stressiä.

Tärkeintä on että päivä sujuu onnistuneesti.

Hyvää fiilistä muuttoon saat hyvästä musasta - tässä Move on up -biisi!