Siirry sisältöön

Kuinka nykyaikainen sisutus eroaa vanhan kansan tavasta sisustaa?

Kuinka nykyaikainen sisutus eroaa vanhan kansan tavasta sisustaa?

Sisustaa voi monella eri tavalla. Osa hankkii vain tarpeelliset välineet kotiin. Monella kuitenkin on halu sisustaa kotia tietyn tyylin mukaan. Näitä on monenlaisia ja eri värien mukaisia. Jotkut haluavat sisustaa myös vanhan kansan mukaan. Se ei ole välttämättä helppoa, koska sen mukaisia tavaroita ei löydy niin helposti kuin uusien tyylien mukaisia. Niitä löytyy usein vain kirpputoreilta ja muilta ihmisiltä.

Millainen oli vanhan kansan tapa sisustaa

Jos ei halua tai ole mahdollista sisustaa juuri vanhoilla tavaroilla niin niitä voi hankkia uudistuotantonakin. Ennen käytettiin paljon purkkeja sisustuksessa. Niitä löytyy joka kodista ja kaupasta. Helpoin keino on tehdä vaikka tuunata tyhjästä hillopurkista sopiva. Ennen vanhaan niihin laitettiin kukkia ja muita koristeita.

Rottinkituoli
Rottinki on yksi klassinen vanhempi sisustusmateriaali

Myös pitsiä käytettiin ennen vanhaan paljon sisustamisessa. Jos sattuu omistamaan vaikka isovanhemmilta perittyjä pitsilakanoita tai muita pitsikankaita niin niitä voi käyttää. Pitsiä löytyy uutena, mutta niissä ei ole välttämättä sitä vanhan ajan hohtoa.

Astiat olivat ennen myös hyvin tärkeitä sisustuksen suunnittelussa. Posliiniesineet ja astiat oli koristeltu vaikkapa kukkakuvioin. Usein jos ne ovat vanhoja, niin ne ovat kalliita, varsinkin jos ne ovat jotain suosittua sarjaa esimerkiksi Arabiaa. Niitä käytettiin myös kukka-asetelmia varten ja muuta koristusta varten.

Jos onnistuu hankkimaan vanhoja esineitä, joissa on joskus ollut jotain elintarvikkeita, niin niilläkin voi sisustaa kotia vanhan kansan mukaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi keksipurkit, kahvipurkit ja muut rasiat.

Vanhojen esineiden uusiokäyttö

Moni vanha esine ei enää sovi nykyajan kodin sisustukseen. Niitä voi kuitenkin tuunata sopiviksi. Pitsit olivat ennen vain valkoisia. Nyt vanhasta pitsilakanasta tai kankaasta saa nykyaikaisen värjäämällä. Niihin voi myös silittää silityskuvia. Niitä voi myös leikata ja käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen. Pitsiosan voi vaikka ommella kiinni uudemman aikaiseen verhoon helmaksi. Tällä tavalla uuden ja vanhan yhdistäminen tekee verhoista uniikin näköiset.

Jos vanhan ajan esineet ovat huonossa kunnossa ja kuluneita niitä voi myös kunnostaa. Vanhan ajan haalistuneet kipot voidaan vaikka maalata ja vanhoja huonekaluja voi hioa ja lakata tai maalata. Pienten esineiden maalaukseen voi käyttää myös spraymaalia.

Jos ei keksi millään mihin laittaisi tai mitä tekisi jollain vanhalla esineellä, sille voi keksiä jonkin uuden käyttötavan. Jos omistaa vain pari vanhaa lautasta niin niitä voi käyttää vaikka kukkien alusena tai jonkin koristeen alustana.

Mistä saa vanhan ajan sisustustuotteita?

Kaupoista löytyy paljon entisajan mukaisia sisutustuotteita. Ne on tehty vanhojen tuotteiden mukaisesti. Jos ei kuitenkaan halua vain kopioita niin esineitä löytyy myös aitoina. Kannattaa kuitenkin varautua, että ne ovat paljon kalliimpia. Ne ovat kuitenkin yleensä kestävämpiä, koska ne ovat kestäneet tähän paivään astikin.

Kirpputori
Kirppareilta saattaa löytyä sisustuslöytöjä

Kannattaa kierrellä kirpputoreja, koska niistä löytyy paljon vanhaa tavaraa. Usein perikunta laittaa ne sinne myyntiin, jos joku vanha henkilö kuolee suvussa. Monikaan ei halua omaan valmiiseen kotiinsa lisää tavaraa. Jos ei halua kierrellä kirpputoreja tai siihen ei ole aikaa tai mahdollisuutta niin on muitakin keinoja.

Varsinkin jos etsii jotain tiettyä asiaa, niin sen löytämiseksi kannattaa käyttää internetin apua. Netissä on paljon paikkoja, jossa myydään entisajan tavaraa. Yksi tällainen on tori.fi ja toinen huuto.net. Niissä myyjinä ovat yksityishenkilöt, jotka myyvät yleensä omia esineitä. Myös Facebookissa on ryhmiä, joissa myydään vanhoja esineitä. Ja ihan pelkästään netistä hakusanoilla etsimällä voi löytää hakemansa esineen.

Millaista on nykyaikainen sisustus?

Modernissa sisustuksessa toistuu usein sama sääntö: yksinkertainen on kaunista. Valoilla ja tietyillä väreillä luodaan tunnelmaa ja tästä erinomainen esimerkki on nykyaikaiset pallovalot, joita tuntuukin näkevän miltei jokaisessa sisustuslehdessä. Ja kuten kirjoituksen rivien välistä jo aiemmin heijastuu, nykyään vanha on uusi musta.