Siirry sisältöön

Pidä huolta läheisistä vanhuksista!

Näin pidät vanhoista sukulaisistasi mahdollisimman hyvää huolta

Vanhus pyörätuolissa
Pyörätuoliin joutuminen voi muuttaa vanhuksen elämää radikaalisti

Kun vanhenee niin usein käy niin että on yhä enemmän yksin. Ensin lapset muuttavat kotoa ja usein myös puoliso nukkuu pois joskus jo aika varhaisessa vaiheessa. Kun suvussa on vanhoja ihmisiä, niin on tärkeää pitää heistä hyvää huolta. Moni ei osaa ajatella kuinka tärkeää vanhoille ihmiselle on että heistä huolehtii joku ja että heillä olisi seuraa. Kun eletään omaa kiireistä elämää, niin silti pitäisi aina välillä muistaa suvun vanhoja ihmisiä. Se miten tämän tekee voi olla sen mukaista mikä itselle sopii hyvin. Se voi olla ihan vian kylässä käyminen tai kotitöissä auttamista.

Älä unohda vanhaa sukulaistasi yksin

Usein kuulee, että vanha ihminen on jätetty kokonaan yksin. Vaikka moni vanhus asuu vanhainkodeissa tai hoitoloissa niin se ei tarkoita että heillä ei olisi siellä yksinäistä. On tärkeää että heidän luonaan käy sukulaisia vierailulla. Heille tekee hyvää jutella tuttujen ihmisten kanssa. Moni vanhus on huonomuistinen tai muisti voi välillä olla kokonaan poissa. silti heidän luonaan pitää käydä vierailemassa. Vaikka he eivät hetkeen muistaisi mitään, mutta muisti voi palata takaisin välillä. Silloin on tärkeää, että joskus sen aikana olisi joku tuttukin paikalla muistelemassa vaikkapa menneitä. Muisti voi myös huonontua nopeammin, jos kukaan ei käy vanhuksen kanssa juttelemassa vanhoja asioita. Yksinäisyys voi olla todella rankkaa myös vanhainkodissa.

Muista että yksin kotona vanhus tarvitsee paljon apua

On hienoa jos vanha ihminen on niin hyvässä kunnossa, että voi vielä asua omassa kodissaan. Joskus heidän luonaan voi käydä kunnan kautta jokin apulainen, joka tekee kotitöitä ja käy kaupassa. Moni vanhus pärjää myös ilman tätä apua. Kuitenkin vanhalle ihmiselle on aina vaikeampi selvitä arjen askareista kuin nuoremman. Apu on heille varmasti tarpeen. Älä siis jätä suvun vanhaa ihmistä yksin selviämään kaikesta.

Vierailusta on myös sinulle itselle hyötyä

Kannattaa muistaa että vaikka elämässä olisi kuinka kiire niin joskus on tärkeää välillä hengähtää. Mikä olisi sen parempi tapa kuin käydä vierailemassa vanhan sukulaisen luona? Heidän kanssaan voi usein unohtaa tämän päivän ongelmat ja kuunnella vaikkapa entisajan elämästä kuinka silloin maailma oli kiireettömämpi. Jos suvun vanhus on elänyt sotien tai muun kurjuuden aikana niin niistä tarinoista kuunnellessa voi muistaa kuinka helppoa nykypäivänä kuitenkin moni asia on. Kun auttaa vanhaa sukulaistaan niin samalla saa itsellekin hyvän mielen. Jos käyttää häntä kaupassa niin samalla voi hoitaa vaikka omat kauppaostokset.

Mistä moni vanhus ei selviä yksin?

Vanhus yksin
Älä jätä vanhaa sukulaistasi yksin

Kannatta muistaa että nykypäivänä moni itselle helppo asia ei ole vanhoille ihmiselle niin helppoa. He ovat eläneet nuoruutensa ihan erilaisessa maailmassa ja moni asia ei tule heille olemaan mahdollista oppia enää. Yksi tällainen on tietokoneen käyttötaito. Laskujen maksaminen ja muut pankkiasiat ovat aika vaikeaa ilman tätä taitoa. Vaikka tämän voi hoitaa myös esimerkiksi kauppojen automaateilla niin sekin voi olla heille liikaa. He tarvitsevat tähän apua muilta. Tietokonetta tarvitaan usein myös matkalippujen ostoon ja monen muuan asian hankkimiseen. Nykypäivänä moni asia voidaan enää hankkia vain internetyhteyden avulla. Tällaisia asioita voivat olla hyvin tärkeätkin asiat vanhuksille, kuten vaikka nykyaikaiset seniori kalusteet.

Moni vanha ihminen saa ajan kulumaan television ääressä. Sekin on muuttunut paljon siitä kun he olivat nuoria. Television katsomisessa voi tulla ongelmia ja kuva ei näy tai ääni ei kuulu. Anna vanhalle sukulaiselle mahdollisuus ottaa aina yhteyttä kun he tarvitsevat apua pienissäkin pulmissa.