Siirry sisältöön

Syksyn sisustusideat kotiin

Kodin sisustus

Syksyllä tekee mieli laittaa koti uusiksi. Kesäaikaan kaikki viettävät paljon aikaa ulkona tai mökillä, eikä kodin sisustus ole päällimmäisenä mielessä. Syyskuuhun mennessä kesäloma, grilli-illat ja uimarannat ovat kuitenkin takana päin, ja ilmat viilenevät niin paljon, että aikaa aletaan taas viettää sisätiloissa. Ilmavat verhot, paljaat lattiat ja vaaleat sohvatyynyt voivat tuntua vääriltä tähän vuodenaikaan, mihin liittyy paljon voimakkaita värejä, pimeyttä ja kynttilöitä. Monella on syksyverhot ja kesäverhot erikseen, minkä lisäksi saatetaan vaihtaa esillä olevia koriste-esineitä sekä sohvatyynyjen päällisiä. Lattioille levitetään paksut ja lämpöiset matot, ja sohvan viereen asetellaan tunnelmoimaan tai nokosia ottamaan houkuttelevat muhkeat torkkupeitot.

Aikaa seuraava sisustaja tahtoo aina tietää, mitkä värit, materiaalit ja kankaat ovat milloinkin muodissa. Uusimmista sisustustrendeistä pääsee kärryille vierailemalla erilaisilla alan messuilla, selaamalla sisustuslehtien tuoreimpia numeroita tai lukemalla sisustuksesta ammattimaisesti bloggaavien henkilöiden uusimpia postauksia. Tänä vuonna sisustustrendit ovatkin poikkeuksellisen mielenkiintoisia. Maanläheiset värit kuuluvat aina syksyyn, mutta nyt sisustusmuodin aallon harjalla keikkuvat erityisesti ruosteenpunainen, okra ja hento vaaleanpunainen, mitkä ovat – hassua kyllä – tänä vuonna myös catwalkeilla usein nähdyt värit. Vuonna 2018 samat värit ovat muodissa niin sohvatyynyissä kuin villakangastakeissakin! Pöydille ja tasoille asetellaan astetta erikoisempia koriste-esineitä, kuten persoonallisia maljakoita ja epätäydellisiä kukkaruukkuja. Kankaan kuuluu olla nyt samettia, ja pintojen joko puuta tai keramiikkaa.

Syksyn 2018 sisustustrendit

SaviruukutMitä muuta syksyllä 2018 on tarjolla kuin okra, sametti ja epäsymmetriset ruukut? Habitare-messujen perusteella ruskea on taas in. Ruskeaa löytyy esimerkiksi taas pinnalla olevissa marmoriesineistä ja -pinnoista. Ruskeaa, okraa, terrakottaa, kinuskia, oljenkeltaista ja beigeä – kaikki maan sävyt käyvät. Vaikutteita on 1970-luvulta ja ranskalaisesta maalaistyylistä. Kaikki rustiikkinen, rouhea ja käsin tehdyn oloinen sopii tähän tyyliin ihastuvalle. Puupenkit, saviruukut ja pellavapöytäliinat kannattaa kaivaa esiin syyskodin mausteeksi.

Jos nahka, puu ja savi eivät houkuta, voit hyvillä mielillä suunnata kohti iloisimpia jäätelövärejä tarjoilevia hyllyjä. Pinkki, persikka, minttu ja laventeli on totuttu näkemään käsipyyhkeissä, mutta nyt näillä ihanilla sävyillä voi laatoittaa vaikka koko kylpyhuoneen seinän. Pinkki sopii tänä vuonna myös lattialle ja kaikkiin muihin suuriin pintoihin. Maavärien ja jäätelövärien ohella on muodikasta käyttää myös tummaa lilaa, oliivinvihreää ja sinapinkeltaista.

Jos värikkyys ei ole sinun juttusi, miltä kuulostaa japandi? Japandi on hauska sanaväännös Skandinaviasta ja Japanista. Tänä syksynä on muotia yhdistää modernia skandinaavista tyyliä Japanista saatuihin vaikutteisiin. Skandinaavinen tyyli tarkoittaa selkeitä linjoja, vaaleaa puuta ja muita aitoja materiaaleja, kuten pellavaa ja nahkaa. Värisävyt ovat hyvin luonnonmukaisia, ja korkealaatuinen käsityö on arvossaan. Skandinaavinen tyyli sopii siis paremmin kuin hyvin yhteen japanilaisen vähäeleisen tyylin kanssa. Skandikotiin voi hankkia silmänruokaa esimerkiksi japanilaisten puukalusteiden, tekstiilien tai keramiikka-astioiden kautta.

Uudet tuulet puhaltavat sisustusrintamalla

Skandinaavista tyyliä ravistellaan muutenkin. Ei enää pelkkiä valkoisia seiniä ja matottomia puulattioita, vaan lisää väriä! Vaihtaisitko välitilan tai vaikka koko kylpyhuoneen kaakelit pirteämmän värisiksi? Miltä kuulostaisi boordinauha olohuoneen seiniä koristamaan? Raikkaat ja puhtaat värit sopivat suomalaisiin koteihin. Oranssin sävyt, minttu tai esimerkiksi oliivinvihreä toimivat niin tehosteina kuin isoinakin pintoina.

Nyt on muotia valita seiniin rohkeita ja graafisia tapetteja. Voimakkaat struktuurit jatkuvat kattoon saakka. Verhokuvio voi viedä viidakkotunnelmiin, vaikka tapetissa olisi pystyraitaa. Yhdistä muotoja ja värejä ennakkoluulottomasti. Minimalismin sijaan nyt puhutaan maksimalismista! Kattoon voit laittaa vaikka Louis Poulsenin valaisimet.

Louis Puolsenin valaisimet sopivat yhtä hyvin skandinaavisen ja japanilaisen tyylin yhdistelmään, ranskalaiseen maalaistyyliin kuin värien ja muotojen kirjomaan kotiinkin. Louis Puolsen on tanskalaista muotoilua parhaimmillaan. Tanskalaisen muotoilun kulta-aikaa oli 1950-luku, jolloin eri valaisinvalmistajat ja -suunnittelijat toivat markkinoille lukemattoman määrän edullisia valaisimia, joissa yhdistyi estetiikka ja käytännöllisyys. Tavoite oli luoda valaisimia, joihin kaikilla olisi varaa, ja jotka eivät koskaan poistuisi muodista. Ainakin Louis Puolsen on tässä onnistunut. Sen valaisimet ovat haluttuja klassikkoja niin Tanskassa kuin muuallakin maailmassa, esimerkiksi juuri Suomessa. Valaisimiin ja kokonaisvaltaisiin valaistusratkaisuihin erikoistunut Louis Poulsen perustettiin jo vuonna 1894. Louis Poulsenin korkealaatuiset valaisimet ovat edullisempia kuin monet muut klassiset valaisimet, joten sinun ei tarvitse säästää kovin pitkään saadaksesi yhden tuomaan lämpöistä valoa syksyysi.