Siirry sisältöön

Tiesitkö näiden suomalaisten yritysten olevan franchising-ketjuja?

Franchising-ketjut ovat yllättävän yleisiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, sillä se on helppo ja turvallisempi tapa aloittaa yrittäjyys, kuin aloittaa kokonaan oma yritys.

Mitä siis on Franchising-yrittäjyys?

Franchising-ketjulla tarkoitetaan yritystä johon yrittäjä saa käyttöoikeudet käyttää tavaramerkkiä ja menetelmiä harjoittamassaan yrittäjyydessä. Tällaisesta oikeudesta yrittäjä usein maksaa vuosittaisen korvauksen tavaramerkin omistajalle, joka maksetaan usein prosenttuaalisena korvauksena myynnistä tai voitoista, tai sitten summa maksetaan kiinteänä summana joka sovitaan erikseen. Jotkin Suomalaiset franchising-ketjut ovat lähtöisin ulkomailta, mutta myös suuri osa niistä on lähtöisin Suomesta.
Lue lisää franschise -yrittäjyydestä Suomen Franschising yhdistyksen sivuilta: http://www.franchising.fi

Franschise ravintolat Suomessa

McDonalds

McDonalds on maailman toisiksi suurin pikaruokaketju, ja se on kansainvälinen. McDonalds on aluksi ollut pelkkä perheyritys jota kaksi veljestä pitivät pystyssä. He kuitenkin ymmärsivät ketjun tuottelijaisuuden, joten he alkoivat laajentaa sitä kansainvälisesti franchising-ketjuna. Ensimmäinen McDonalds avattiin Suomessa Tampereen keskustorille vuonna 1984. Suomessa on tänä päivänä 74 McDonalds ravintolaa.

Subway

Subway on maailman suosituin pikaruokaravintola, ja se tunnetaan sen herkullisista ”subeista” eli täytetyistä leivistä, jonka asiakas saa oman makunsa mukaan koota omanlaisekseen. Ketju on alun perin lähtöisin amerikasta, mutta se on jo rantautunut Suomeen. Ensimmäinen Subway avattiin Suomeen vuonna 2000, ja jo vuonna 2012 Suomeen avattiin sadas Subway ravintola.

Tuore leipä ravintolassa

R-kioski

R-kioski on alkuperälätään Suomalainen. Se on valtakunnallinen monimymäläketju ja pelkästään Suomessa liikkeitä on avattu 660 ja yksi kolmasosa niistä on franchise-sopimusten piirissä. Ketjulla on kioskitoimintaa myös Virossa sekä Liettuassa. Aluksi R-kioski, joka silloin tunnettiin nimellä rautatiekirjakauppana, jonka tarkoituksena oli myydä junilla matkustaville lehtiä sekä kirjoja. Sittemmin ketju on liittänyt kioskien tarjotaan esimerkiksi virvokkeiden myyntiä ja muiden palveluiden käyttöä. Vuonna 2012 Sanoma Oy myi R-kioskien liiketoiminnan ja Rautakirja-nimen norjalaiselle Reitangruppenin Reitan Conveniencelle.

Faunatar

Faunatar on suomalainen lemmikkieläinliike-ketju. Ketju on toiminut vuodesta 1993 lähtien franchising-ketju periaatteella, ja ketju on perustettu vuonna 1980. Ketju myy lähestulkoon kaikkea lemmikkien hoitoon ja ruokintaan tarvittavia tuotteita. Liikkeissä myydään usein myös pieneläimiä kuten jyrsijöitä ja kaloja sekä akvaarioita ja hevostarvikkeita. Kaikki tarjonta riippuu hyvin paljon liikkeestä.

(Yrittäjyydestä voit luke lisää Suomen Yrittäjien sivuilta: https://www.yrittajat.fi/blogit/nakokulma/paiva-yrittajan-kanssa-tekee-yrittajyytta-tutuksi-opettajille)

Businestä tehdään Suomessa

JYSK

Jysk myymäläketju on lähtöisin Tanskasta ja se perustettiin vuonna 1979. Ketjulla on 2050 eri myymälää jotka sijaitsevat 35 eri maassa. JYSK-ketju myy esimerkiksi laadukkaita sohvia ja sänkyjä sekä muita kodin tekstiilejä ja mukavuuksia.

Cafe Picnic

Cafe Picnic on suomalainen leipomo- ja kahvilaketju. Ensimmäinen Cafe Picnic avattiin suomessa vuonna 1980, ja nyt sillä on 50 eri kahvilaa ympäri suomea. Cafe Picnic aloitti laajentamisensa heti franchising sopimuksilla.

KotiPizza

KotiPizza on vaasalaislähtöinen franchising-ketju, joka onkin varmasti yksi Suomen tunnetuimmista. KotiPizzan pizzat ovat saaneet myös kansainvälistä mainetta, kun Berlusconi valittiin maailman parhaaksi pizzaksi! Yhtiö listautui pörssiin aikaisemmin tänä vuonna, ja osakkeen nousu on ainakin tähän asti ollut melko huimaa!

The Body Shop

The Body Shop on maailmanlaajuinen kosmetiikkaketju, ja se toimii franchising periaatteella 60 eri maassa. The Body Shop on toiminut suomessa vuodesta 1981, ja nyt sillä on suomessa 33 liikettä.

Alla vielä video, joka selventää sitä miten franshice - malli toimii. Video on englannin kielinen.